Jak zvládnout hyperglykemii (zvýšenou hladinu cukru)

Hyperglykemie neboli zvýšená hladina cukru v krvi, se zmiňuje především v souvislosti s cukrovkou. Základem by měla být především prevence. Jak snížit hladinu cukru v krvi?

Zvýšená hladina cukru je stavem, ke kterému dochází po každém jídle. Jestliže je člověk zdravý, brzy se zase hladina dostane do normálu. V případě pacientů s diabetem mellitus neboli cukrovkou a také u osob se sníženou citlivostí na inzulín, které říkáme inzulinová rezistence, je tento návrat mnohem delší a může vyvolávat různé zdravotní potíže.

Cukr v krevním oběhu

Cukry (sacharidy) dodávají lidskému organismu energii. Do našeho těla se dostávají stravou. Tam se mění na glukózu. Proto je důležité v případě potíží s hladinou cukru kontrolovat potraviny, které konzumujeme. Protože totiž ty, které obsahují velké množství sacharidů rychle štěpitelných na glukózu, mají vliv na rychlejší nárůst hyperglykémie. Jestliže je glukóza v krvi dlouhodobě vyšší, může vzniknout už zmiňovaná cukrovka. V současné době se velmi často objevuje cukrovka druhého typu, které se ale obvykle dá dobře předcházet.

Správná strava a pitný režim

Důležitá je vyvážená strava, která spolu s dalšími níže uvedenými faktory pomáhá hlídání správné váhy. Kromě toho, že je důležité konzumovat dostatek vlákniny, která má nízký glykemický index, je třeba hlídat právě zmíněnou hodnotu. Najdete ji na obalech potravin. Glykemický index vypovídá o tom, jak rychle organismus využije glukózu z potraviny. Vysoká čísla značí rychlejší uvolňování do krve. Například čistá glukóza má hodnotu 100. A na které potraviny se tedy zaměřit? Především volte takové, jako je brokolice, kořenová zelenina, cibule, ale také vlašské ořechy, arašídy, luštěniny, nesladké mléčné produkty, houby.

Podobně jako u běžného zdravého životního stylu je třeba hlídat pitný režim, především v podobě dostatečného množství obyčejné pitné vody.

Omezení konzumace cukru

V tomto ohledu je třeba zmínit, že se jedná především o přidaný cukr. Jede o doslazování nápojů, samotné sladké nápoje, vhodné je i omezení sladkostí. Vlastní pečení doma umožňuje omezit dávky cukru. Cukr je také v ovoci, ale to bychom si neměli odpírat, přičemž se hodí konzumovat především celé ovoce, ne pouze šťávy.

Doplňky stravy pro snížení hladiny cukru v krvi

Činnost slinivky, která produkuje inzulín je možné také upravit prostřednictvím doplňků stravy. Příkladem je medicinální houba Cordyceps, která nabízí účinky, které napomáhají při léčbě cukrovky. Nejvýznamnější přitom je právě díky v houbě obsaženým polysacharidům snižování hladiny cukru v krvi.

Hlídání optimální váhy

Udržování optimální váhy pro vaši postavu je dalším z hledisek, jak omezit riziko vzniku cukrovky druhého typu.

Kvalitní spánek

Dodržování spánkové hygieny by mělo být pravidlem pro každého. Dostatečný zdravý spánek je důležitý pro regeneraci organismu.

Pravidelný pohyb

Pohyb má význam pro správnou funkci orgánů. Navíc se při něm spotřebovává glukóza. Pokud je pohybu dostatek, přispíváte tak navíc i k hlídání váhy.

Omezení stresu

Na rozdíl od krátkodobého stresu je ten dlouhodobý pro organismus škodlivý. Uvádí se, že u diabetiků obou typů stres způsobuje větší tvorbu adrenalinu a kortizolu (stresové hormony), a tím zvyšuje glykemii.

Našli jsme pro vás řadu tipů, jak snížit hladinu cukru v krvi. Jejich kombinací docílíte také celkového posílení organismu.

serial-cordyceps-button

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *