Cordyceps a revmatoidní artritida: Může houba pomoci pacientům s onemocněním kloubů?

Revmatoidní artritida

Rozmanité pozitivní účinky cordycepsu na lidské zdraví jsou známé už po tisíciletí. Výzkumy nově naznačují, že houba může být klíčem k lepší léčbě revmatoidní artritidy a osteoartritidy. Cordyceps může zmírňovat zánět kloubů a potlačovat tvorbu enzymů podílejících se na rozvoji artritidy.

Revmatoidní artritida

Onemocnění kloubů a okolních tkání označujeme pojmem artritida. Projevuje se zejména bolestí, ztuhlostí nebo omezenou hybností daného kloubu a v některých případech se může objevit také otok nebo zčervenání. 

Onemocnění kloubů má několik příčin, často přichází s věkem, kdy se jednotlivé klouby postupně opotřebovávají. Jedním z dalších důvodů bolavých kloubů jsou autoimunitní onemocnění, jako je revmatoidní (revmatická) artritida.

V případě revmatoidní artritidy je kloub postihnut zánětem. Jelikož se jedná o autoimunitní onemocnění, buňky imunitního systému napadají vlastní tkáň – v tomto případě kloubní výstélku – a tím způsobí zánět vyvolávající bolestivé stavy a další potíže, které se mohou postupně šířit z postiženého kloubu i do okolních pojivových tkání. Revmatoidní artritida je chronické onemocnění a častěji postihuje ženy. Nedá se přímo vyléčit, léčba se soustřeďuje na zmírnění příznaků.

Cordyceps a revmatická artritida

Výzkumníci z University of Nottingham ve Velké Británii zjistili, že cordycepin, klíčová složka obsažená v cordycepsu sinensis, podstatně inhibuje tvorbu matricové metaloproteinázy (MMP) a chemokinů, což jsou látky způsobující postupnou kloubní degeneraci a hyperplazii kloubní výstélky. 

Cordycepin tímto zmírňuje zánětlivou aktivitu, což může pomoci zabránit poškození pojivové tkáně u revmatoidní artritidy a souvisejících autoimunitních onemocnění. Navíc jeho konzumace podporuje správné fungování imunitního systému a celkového zdraví organismu.

Cordyceps a osteoartróza

Vědci ze zmíněného výzkumu považují houbu cordyceps za klíčového kandidáta pro léčbu osteoartrózy, a to díky jejím protizánětlivým účinkům. Ve své studii z roku 2019 prokázáli, že cordycepin snižuje bolest a zpomaluje progresi osteoartrózy u potkanů ​​a myší s tímto onemocněním.

Cordypes zároveň minimalizuje nežádoucí účinky nesteroidních protizánětlivých léků (NSAID) nebo opioidů, které jsou často předepisovány pacientům s osteoartrózou k léčbě bolesti. Autoři studie se shodují a vyjadřují optimismus, že studovaná látka může v konečném důsledku nabídnout lepší léčbu s méně nežádoucími účinky a může být potenciálně novým typem léku proti bolesti.

Zdroje:
https://worldmushroomsociety.com/cordyceps-arthritis-research/
https://nemoci.vitalion.cz/artritida/
https://www.nature.com/articles/s41598-019-41140-1

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *